Dirigent Hans Matla

imageHans Matla studeerde aan het Conservatorium te Den Haag, en later ook privé, piano en koordirectie, (o.a. bij Nel van Buitenen, Jaap Stotijn, Henk Mostert en Jaap Hillen en de Kurt Thomas cursus). Hij was voorzitter en bestuurslid van diverse culturele organisaties, waaronder de Kerngroep Cultuur Gemeente Den Haag en de stichting Prinses Christina Concours. Verder was hij initiator/producent van het “Grand Gala Classique”, maar natuurlijk op de eerste plaats: dirigent! Hans heeft zich in de loop van de tijd diverse stijlen eigen gemaakt. Klassiek geschoold werkte hij met klassieke en later ook met jongeren-, mannen- en popkoren. Tevens richtte hij zich op revue en musical en was hij enkele jaren dirigent van een Big Band. Hans volgde diverse masterclasses en bijscholing (o.a. bij Jos Vermunt).

Met het, in 1996 door hem ontdekte, moderne oratorium The Jerusalem Passion ging Hans speciale projecten organiseren, die niet alleen voor de bezoeker maar zeker ook voor de deelnemer waardevol bleken. Dat resulteerde in de eerste originele uitvoering in Nederland (1999), waarna het stuk vier keer met succes is uitgevoerd in de Doelen Rotterdam en in 2013 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag. In Praag (Smetanazaal) en in Frankfurt hebben de Tsjechische, respectievelijk de Duitse premières plaatsgehad.

Op dit moment is Hans Matla als dirigent vast verbonden aan vijf koren en zet daarnaast, als artistiek leider van de Stichting JP Muziekproducties, de activiteiten voort met betrekking tot de verdere bekendheid van dit stuk en andere gelijkwaardige stukken. Verder voert hij, in eenzelfde functie bij de Stichting Corda Vocale, projecten uit van klassieke en semiklassieke koorwerken, is hij initiator en stimulator van de koorzang en wordt hij regelmatig gevraagd als spreker en jurylid.

Recent richtte Hans, in overleg met Karl Jenkins, het Dutch Jenkins Choir op. Doel van deze stichting is de muziek van Jenkins in een speciale setting uit te voeren, zoals is gebeurd met de uitvoering van The Armed Man op 4 mei 2015 rondom dodenherdenking in de Grote Kerk in Den Haag. Karl Jenkins woonde als erevoorzitter deze uitvoering bij.

Vanwege “zijn grote verdienste voor cultuur en samenleving” is Hans Matla in oktober 2013 bij gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als dirigent benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zijn credo:

Muziek maken is op de eerste plaats zélf genieten.
Als je dat doet, dan mag vervolgens het publiek komen kijken
hoe jij, samen met anderen, geniet van je eigen passie.

www.hansmatla.nl